יער אילנות

כפי הנראה המקום הוכשר כבר בתקופה המנדטורית כחווה לאיקלום עצי נוי. אבל תנופה גדולה הוא קיבל בשנות ה-50' כשמשרד החקלאות ומחלקת חקר היער שבו הפכו את המקום למעין מעבדת שטח. כ 750 מיני עצים צומחים כאן ומקורם מרחבי העולם .  המטרה היתה לבחון אילו עצים מתאימים לאקלים הארץ ואפשר יהיה לשתול ברחבי הארץ בחורשות נטועות. כאשר מחלקת היער במשרד החקלאות נסגרה באמצע שנות ה-80', ניטש המקום ועמד מוזנח שנים רבות.

קק"ל הצילה כעבור כמעט עשור את המקום מהזנחה והשקיעה בכל פעם עוד קצת בטיפוח העצים, גיזום, שילוט וסלילת נגישות כמו גם ספסלים וגן "מבוך" קטן במרכז הפארק.

יש כאן סוגים שונים של עצי אקליפטוס, עם עלים גדולים ומוארכים או עלים קצרים שנראים כמו לב. ישנם עצי שיטה בכניסה, או אורן הצנובר, ישנו עץ שהגזע שלו עטוף בסיבים שנראים כמו "פרווה" והמטיילים מכנים אותו "עץ השערות". בהמשך נראה עץ מיוחד שכסות השערות על העלים הגדולים שלו צובעת אותו בצבע כסוף. יש לו פרח אדום ענקי ופירות גדולים ביותר (אותם אפשר לראות בסרט). ונחשו מה שמו? נכון, אקליטוס גדול-פרי 😕 אם מגיעים מאוקטובר ועד לחודשי החורף אפשר להנות מהפריחה המרשימה. ואולי מטיילים השאירו כמה פירות מיוחדים כאלו על הקרקע בין העלים שנשרו.

אם שוטטנו כאוות נפשנו נגיע גם אל גינת מבוך שמורכבת משני מעגלים אחד מקיף טבעתי את השני. יש כאן 2 שיחים מיוחדים שפורחים בקיץ. לידם יש מעגל של קזוארינות. "…שם כל השרות והדליות והרינות פסעו לאט בתוך שדרת קזוארינות…" כמאמר נעמי שמר ז"ל (מתוך היאחזות הנח"ל בסיני).

בצד המערבי של הגן יש גשרון מעל ערוץ נחל קטן, לא רחוק מהגדר שמפרידה ביננו לבין כביש 4, ניצב אלון השעם. מרשים לראות את הגזע ולהבין מה מקור פקקי השעם לבקבוקי היין ואת החשיבות של שמירת הטבע ונסיונות מעבר בסוגי יין מסויימים לפקקים מחומרים סינטטים.

אם אנחנו עם ילדים, אפשר לתת להם לשוטט כאן באופן חופשי, הם וודאי יהנו לחפש ולאסוף מהקרקע פירות משונים. אפשר לתת להם ולנו את חדוות מציאת המאפיינים של כל אחד מהעצים גם אם לא הגענו בתקופת פריחה, עדיין אפשר להתרשם משפע של עצים לא מוכרים.

הערה חשובה לחודש פברואר
מהחנייה של הרכבים ישנה דרך מזרחה העוברת ע"י המוסד אילנות וממשיכה באדמת החמרה האדומה אל גבעה ובה פריחת אירוס הארגמן.
אפשר לערוך כאן סיור מעגלי נחמד ולראות בעונה צבעונים, תורמוסים, ופריחה עונתית נוספת. בעונת הפריחה של אירוס הארגמן המקום פתוח בשבתות, מומלץ לבדוק לפני כן באתר הקרן הקיימת.

איך מגיעים?
בצד המזרחי של כביש תל אביב-חיפה הישן (כביש 4), בין צומת דרור לצומת השרון (צומת בית ליד). המקום סגור בשבתות ובימי חג!!!! ביום חול פתוח עד השעה 16:00

תגובות (2)

  1. אלה :

    תצייני בבקשה בהמלצות שלך אם הטיולים גם נגישים לכסאות גלגלים

השאר תגובה

האימייל לא יוצג באתר. (*) שדות חובה מסומנים

דילוג לתוכן