טיולי פריחה באביב
פרחים יש בסתיו כמבשרי גשם, כמובן פרחי חורף ובאביב יש התפרצות קצרה יחסית בה כל הארץ כמעט נצבעת בפריחה מרהיבה. העונה קצרה וכאשר יוצאים לחופשה כמו חוה"מ פסח מגלים ששיא הפריחה בעצם כבר מאחורינו.
![]() |
פרגים, חלק מ"גל הפריחה האדום" |
אבל אנחנו ממש לא מתייאשים ונצא לחפש את הפריחה בכל זאת… גל הפריחה "האדום" כבר מאחורינו, אפילו הפרגים כבר בחלק מהמקומות מסיימים את פריחתם. ועכשיו הצהוב שולט, ולא, אני לא מדברת על כדורגל 🙂
שנק– בימים הקרובים עוד ניתן לראות פריחה של השנק, סחלב גדול ומרשים, במסלולי טיול בתוך סבך החורש. קל לפספס אותו מאחר והוא צומח במדרון של נחלי האכזב. ללא עלים, גבעול גבוה בגוון נוטה לסגול. הוא ניזון ממצע של חומר אורגני של עצי אלון ואורן ויוצר סוג של יחסי גומלין עם מיני פטריות וכך למעשה מצליח עם מיעוט הכלורופיל שלו לצמוח.
![]() |
שנק החורש, נחל רקפת |
איפה אפשר לראות אותו? בכרמל למשל. בוואדי קטיע, הוואדי שמעליו מתנוססים "הגשרים התלויים" בפארק נשר. לחובבי מסלולי הטיול הרגלי – ללכת בשביל המסומן בוואדי ולא בחוץ על דרך העפר, מומלץ לטפס את הוואדי ולחזור מעל אחד הגשרים ובדרך העפר אל הרכב.
מסלול נוסף שראיתי אותו כבר בפריחה ומשם הפרט שבתמונה, אבל היו עוד כמה עם פרחים עדיין סגורים- במסלול נחל רקפת מתחת לדרך נוף כרמל. במורד הנחל, אחרי החיבור עם "דרך נוף כרמל", אחרי שסופרים 3 צמיגי רכב זרוקים לאורך המסלול מופיע מול העיניים "בולדר" גוש סלע גדול בצד שמאל לנו, ממש במדרון מולו, מעל גובה אדם פורחים מספר פרטים של השנק. רק לשים לב שמדובר במסלול בדרגת קושי בינונית, עם מדרגות סלע ובהמשך יש מפל יבש די גבוה עם יתדות.
לטם מרווני ולטם שעיר–
הכרמל והגליל מלאים בשיחי רותם. ולאילו שאינם בקיאים בהבדלים בין השיחים, לראות אותם בפריחה מיד מצביע על ההבדל. הלטם המרווני מקדים את פריחתו. צבע עלי הכותרת- לבן. לטם שעיר פורח מאוחר יותר בעונה. עלי כותרת בצבע ורוד ומקומטים.
![]() |
לטם מרווני, תמונה לקוחה מויקופדיה |
![]() |
לטם שעיר, תמונה לקוחה מויקופדיה |
איפה אפשר לראות אותם? בכרמל מעל עין הוד, להמשיך עם הכביש מעל ניר עציון לעבר הכפר עין חוד, שפע של פריחה ופינות נחמדות לפרוש מחצלת ולערוך פיקניק בחיק הטבע ולראות את שלל הפריחה הצהובה של הקידה השעירה ואת הנקודות הלבנות והוורודות של הלטמים…
אדמונית החורש – פריחה למשך שבועיים, חמקמקה וכדאי לטייל בשביל הטיול ולשמוח אם פוגשים אותה בדרך… האמת שזה נכון לכל המסלולים והפריחה…
איפה אפשר לראות אותה? בשביל האדמוניות שיורד מהר הלל. השביל משולט ומסומן בסימון שבילים לבן-שחור-לבן. מסלול שיורד עד דרך עפר ומשם פונים שמאלה לסימון השבילים לבן-כחול-לבן וחוזרים לחניה (כ-2 ק"מ). האדמונית מופיעה לשבועיים בלבד ושיא הפריחה הוא באמצע אפריל, לכן מיד בחוה"מ למהר להר מירון וסביבתו ולהתעדכן באתרי רשות הטבע והגנים, כי זה יהיה ממש השיא של הפריחה…
שושן צחור – נשאיר משהו לחודש מאי… למרות שזה פרח שאנחנו רגילים לראות בחנויות, הוא מופיע גם בטבע. אחד המסלולים הטובים לראות אותו הוא במצוקי נחל כלח בכרמל. מסלול מעגלי- מחניון שוויצריה הקטנה נחל גלים-כלח, יורדים בשביל האדום וכשמגיעים לדרך על גשר האבן מעל הנחל (אכזב) מרימים את העיניים ומחפשים על המצוק ממול את הכתמים הלבנים של השושן…
![]() |
התמונה מתוך אתר צמח השדה http://www.wildflowers.co.il/hebrew/plant.asp?ID=2 |
פריחה לבנה אחרת של צמח פחות מוכר- מישויה פעמונית, בקצה המסלול של נחל יחיעם הנכנס לתוך הישוב כליל. ממש ביציאה מהנחל, נדיר למדי
![]() |
מישויה פעמונית. התמונה מתוך אתר צמח השדה http://www.wildflowers.co.il/hebrew/plant.asp?ID=675 |
ובין לבין הפרחים הללו, ישנם מסלולי טיול מרהיבים, יש צל של חורש ופריחה צהובה של כלח, חרדל, מצליבים שונים וחרציות
![]() |
חרציות, חלקן "לבקניות" בתל יזרעאל |
וכמו שאתם מכירים אותי, אני שמחה לראות מטיילים בשבילים,
אז ספרו לי כאן למטה על פריחות שראיתם ושתפו את שאר המטיילים
אז ספרו לי כאן למטה על פריחות שראיתם ושתפו את שאר המטיילים
צאו, טיילו ומלאו את הארץ
פסח נעים
מיכל קנדל
תגובות
עדין אין תגובות בפוסט זה.